Ull Gandul o Ambliopia

Ull gandul o ambliopia

Què és l’ull gandul?

L’ull gandul consisteix en la baixa visió d’un o tots dos ulls, causada per una falta d’ús durant el període de desenvolupament visual (abans dels 8 anys). Aquesta patologia s’origina en la infància, però si no es diagnosticani es tracta precoçment, pot perllongar-se durant l’edat adulta.

 

Per que es produeix?

1. Defecte refractiu: si el nen té algun defecte de graduació (miopia, hipermetropia o astigmatisme), sobretot en els casos en què té més graduació en un ull que en l’altre, la qual cosa es coneix per anisometropia, la imatge no arriba de forma nítida al cervell, i aquest escull la visió de l’ull amb menys graduació i anul·la la de l’ull amb pitjor visió.

2. Estrabisme: quan el nen desvia els ulls i cada un apunta en direccions diferents, el cervell tria un ull, generalment el que no desvia o ho fa en un menor grau, i suprimeix la visió de l’altre, per evitar veure-hi doble.

3. MalaltiaOcular: com cataractes congènites, ptosis palpebral (parpella caiguda), glaucoma congènit, etc. Són molt poc freqüents i les de pitjor pronòstic, ja que a diferència de les altres dues causes, l’ull en aquests casos no està sa.

 

Com es manifesta?

El nen desvia un ull, s’apropa molt els objectes a la cara o no identifica de forma adequada els familiars en distàncies llunyanes.
En la majoria de les ocasions, com que veu bé per un dels ulls, el nen es desenvolupa amb total normalitat i l’ull gandul pot no detectar-se fins que es realitza una revisió oftalmològica.

 

Com és el tractament?

El tractament consisteix a corregir la causa (estrabisme, defecte de graduació) i en la majoria d’ocasions cal tapar l’ull sa amb un pegat durant un període de temps que dependrà del grau d’ambliopia i de l’edat del nen.

Així que, d’acord amb l’exposat prèviament, us convidem a no faltar a les revisions amb l’oftalmòleg pediàtric, perquè el nen gaudeixi d’una bona salut ocular durant la seva infància, que serà la base d’una bona salut ocular durant la resta de la seva vida.

 

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *