obstrucció llagrimal

Obstrucció llagrimal

Obstrucció llagrimal

Què és l’obstrucció lacrimal en la infància?

L’obstrucció de les vies lacrimals en la infància és l’alteració en alguna de les parts de la via que porta la llàgrima des de l’ull fins al nas i que es tradueix en una mala eliminació de la llàgrima i, conseqüentment, en un llagrimeig constant.

Es tracta d’una malaltia freqüent que afecta aproximadament un 6% dels nounats.

Per què es produeix?

Les llàgrimes es formen, sobretot, en la glàndula lacrimal principal, que es localitza en el cantó extern de la parpella superior. Una vegada realitzades les seves funció d’hidratació i protecció de la superfície ocular, s’eliminen cap a la fossa nasal a través de les vies lacrimals.

Les llàgrimes comencen en els punts lacrimals situats en el cantó intern de les parpelles superiors i inferiors. Continuen pels canalicles superiors i inferiors, que són uns petits conductes que porten la llàgrima cap al sac lacrimal, que se situa en el cantó intern del globus ocular, al costat de les fosses nasals.
D’aquí parteix el conducte lacrimonasal, que porta la llàgrima a desembocar a la fossa nasal.

L’obstrucció lacrimal en la infància sol presentar-se en els primers mesos de vida i és de causa congènita. La localització més freqüent és en el conducte lacrimonasal, en la desembocadura al nas (meat inferior).

Com es manifesta l’obstrucció lacrimal?

L’obstrucció en el bebè es manifesta per un llagrimeig constant, acompanyat en moltes ocasions de secrecions mucopurulentes, enrogiment ocular i èczemes a les parpelles inferiors pel llagrimeig. Ocasionalment poden produir-se dacriocistitis agudes (infecció del sac lacrimal), que necessiten tractament amb antibiòtics i antiinflamatoris orals.

Com és el tractament?

Un 90% de les obstruccions en el bebè es resolen de manera espontània en el primer any de vida. Durant aquest període, el tractament consisteix a  realitzar massatges del sac lacrimal, mantenir una bona higiene de la zona, i, en cas d’infecció, aplicar un col·liri antibiòtic.

Si l’obstrucció persisteix als 10-12 mesos, cal practicar un sondatge de la via lacrimal. El sondatge en el bebè es realitza en el quiròfan de forma ambulatòria mitjançant sedació. Si aquesta intervenció fracassa, es pot optar per intentar sondar de nou o realitzar una intubació bicanalicular, que consisteix a passar uns petits tubs de silicona per tota la via lacrimal i deixar-los uns quants mesos.

 

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *